Skip to content

Ve středu večer zavolal Radim, že jedou s Ondrou na rouby na Rýmařovsko a Bruntálsko a zda se přidám. Když jsem se ujistil, že se to na jeden den beze mě obejde v práci i doma, vyrazili jsme. Krátká komentovaná fotoreportáž je výstupem včerejšího „lovu“.

Oba znalci odrůd i místopisu malých vesnic v širokém okolí mají už z dřívějška zmapovány odrůdy a při příznivém lednovém nebo únorovém počasí se vydávají pro rouby zajímavých a záchrany hodných odrůd jabloní a hrušní.

V malé obci Ruda (500-550 mnm) se nachází několik zajímavostí: hrušeň krvavka nebo jabloně vejlímek zelený a Brauner Matapfel. Po odběru roubů jsme sjeli na okraj hané a přes dlouhou loučku jsme mířili ke dvěma posledním stromům lokální odrůdy jabloně: Libinské. Podobě jako Pasecké vinné (podle obce Paseka) bylo Libinské pouze krajovou odrůdou. Bohužel jsme tentokrát přijeli pozdě a po 2 vzácných stromech (asi zabijáci) zbyla jen hromádka větví:

Ještě nedávno (a Google to potvrdí) tady ty 2 stromy byly:
Ještě nedávno (a Google to potvrdí) tady ty 2 stromy byly:

 

A proto staré odrůdy zachraňujeme !!!
A proto staré odrůdy zachraňujeme !!!

 

 

Ještě je naděje, že 2 stromy opodál naproti by mohli být též ony Libinské, ale přesvědčit se bude možné nejdříve v červenci/srpnu/září, budou-li ještě
Ještě je naděje, že 2 stromy opodál naproti by mohli být též ony Libinské, ale přesvědčit se bude možné nejdříve v červenci/srpnu/září, budou-li ještě

 

No a po další zastávce spojené s odběrem roubů v soukromé zahradě osvíceného majitele, který staré stromy hned nevykácí, v obci Paseka jsme se vydali zpět nahoru do podůří Jeseníků.

Také na nádvoří hrada Sovinec je několik starých stromů. Jedním je kanadská (kmínová) reneta, další jsou hrušně. Zámek byl ale uzavřen a tak se jelo dál.
Také na nádvoří hrada Sovinec je několik starých stromů. Jedním je kanadská (kmínová) reneta, další jsou hrušně. Zámek byl ale uzavřen a tak se jelo dál.

U zastávky v další malé obci Křížov je další zajímavý, dosud neurčený strom, který tady už dlouho nebude. Rozhodně se v jeho koruně daří dobře jmelí.

Další zastávkou byla odbočka do „zapadlé vesnice“ Těchanov.

Pěkný strom v zahradě vedle stavení, ale už se tu nebydlí, jen rekreuje
Pěkný strom v zahradě vedle stavení, ale už se tu nebydlí, jen rekreuje
Rozložitá jabloň, která ustála i nového souseda
Rozložitá jabloň, která ustála i nového souseda
Někdy je pro rouby třeba i vylézt na strom, protože i teleskopická housenice je pořád moc krátká
Někdy je pro rouby třeba i vylézt na strom, protože i teleskopická housenice je pořád moc krátká
Teď už dosáhne
Teď už dosáhne
Solitérní strom jako dominanta v krajině
Solitérní strom jako dominanta v krajině
Výsledek je hromádka větviček v kufru. A ta lékárnička ani nebyla třeba :-)
Výsledek je hromádka větviček v kufru. A ta lékárnička ani nebyla třeba 🙂
Back To Top